Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Φιλοσοφία του Thai Massage

Φιλοσοφία του Thai Massage
Στις εγχαράξεις που σήμερα φυλάσσονται στο Wat Pho, καταγράφηκαν οι ενεργειακοί αγωγοί που διασχίζουν το μπροστινό και πίσω τμήμα του ανθρώπινου σώματος. Συνολικά υπάρχουν 60 εικόνες, 30 εκ των οποίων δείχνουν το μπροστινό μέρος του σώματος, και 30 το πίσω. Αυτοί οι αγωγοί καλούνται Sen στην Ταϊλανδική γλώσσα.
Αν κανείς εξετάσει καλύτερα αυτές τις επιγραφές, θα διαπιστώσει πως παρουσιάζουν ορισμένες ανατομικές ανακρίβειες. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κλασική ανατομία, με την έννοια που έχει σήμερα, ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη στο αρχαίο Thai Massage. Άλλωστε, όλοι αυτοί οι ενεργειακοί αγωγοί αφορούν κατά κύριο λόγο το ενεργειακό σώμα και στόχος είναι η απεικόνιση ορισμένων αόρατων γραμμών και σημαντικών ενεργειακών σημείων. Επίσης, η χειρουργική ήταν άγνωστη στην Ταϊλάνδη μέχρι αρκετά πρόσφατα, ενώ η ανατομή των πτωμάτων φαίνεται να ήταν απαγορευμένη στις πρώτες Ταϊλανδικές κοινωνίες.
To Thai Massage θεωρείται θρησκευτική πράξη και πράξη συμπόνιας, επειδή εξισορροπεί τους μεσημβρινούς, απαλύνει τους πόνους, προάγει την υγεία και εξυψώνει τον νου. Μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι θεωρείται ένα είδος τελετής, αλλά και τρόπος προσέγγισης των «Τεσσάρων Θεϊκών Σταδίων Συνειδητότητας», που για τους Βουδιστές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγμάτωση της τέλειας ευτυχίας. Οι ποιότητες που αναπαριστούν αυτά τα Στάδια είναι οι εξής:
ΜΕΤΤΑ: Η επιθυμία να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους και η ικανότητα να φερόμαστε με αγάπη και ευγένεια.
ΚΑΡΟΥΝΑ: Η συμπόνια για όλους όσους υποφέρουν, καθώς και η επιθυμία να απαλύνουμε τα βάσανά τους.
ΜΟΥΝΤΙΤΑ: Η αγαλλίαση ακούγοντας την καλοτυχία των άλλων, αλλά και η πλήρης απουσία φθόνου.
ΟΥΠΕΚΑ: Απουσία επίκρισης ή διακρίσεων ανάμεσα στους συνανθρώπους μας.
Το Thai Massage γίνεται βάσει αυτής της φιλοσοφίας, και αυτό εξηγεί τον ιερό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου