Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Sip Sen - Οι 10 Μεσημβρινοί του Thai Massage

SIP SEN:
ΟΙ ΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Το Thai Massage δεν εστιάζεται μόνον στο μυϊκό επίπεδο του ανθρώπινου σώματος. Μας δίνει τη δυνατότητα να επιτύχουμε μια εξισορρόπηση και σε βαθύτερα επίπεδα του ανθρώπινου οργανισμού και ψυχισμού. Αυτό τελείται κυρίως μέσω του Jap Sen, του Μασάζ στους Ενεργειακούς Αγωγούς, οι οποίοι καλούνται Sen στην Ταϊλανδική γλώσσα.
Σύμφωνα με ορισμένα αρχαία κείμενα, το ανθρώπινο σώμα περιέχει 2.700 αγωγούς, ενώ σύμφωνα με άλλα 72.000. Οι αγωγοί που χρησιμοποιεί το Thai Massage θεωρείται πως είναι οι 10 βασικοί.
Θα παρατηρήσετε πως όλοι οι αγωγοί ξεκινούν από τον ομφαλό. Στην αρχαιότητα πιστευόταν πως ο ομφαλός είναι το κέντρο του ανθρώπινου σώματος (και όχι ο εγκέφαλος, όπως πιστεύεται ευρέως σήμερα). Αυτό σχετιζόταν άμεσα με το γεγονός ότι το βρέφος τρέφεται από τον ομφάλιο λώρο όσο βρίσκεται στην μήτρα της μητέρας του. Κατά συνέπεια, ο ομφαλός θεωρούνταν το κέντρο της ζωής.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα Ταϊλανδικά Sen, σε αντίθεση με τους μεσημβρινούς της Κινεζικής ιατρικής, δεν σχετίζονται με συγκεκριμένα όργανα. Αντίθετα, ένα Sen μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλήθος προβλημάτων που συνδέονται με τα όργανα που βρίσκονται στην πορεία του. Εν τούτοις, ορισμένα Sen σχετίζονται με συγκεκριμένες αισθήσεις.
Ας εξετάσουμε όμως τους 10 βασικούς ενεργειακούς αγωγούς:


1, 2. ITHA & PINGKALA SEN
Η Itha ξεκινά από τον ομφαλό, κατεβαίνει στο πρόσθιο μέρος του αριστερού μηρού στην 1η εξωτερική ενεργειακή γραμμή, κάνει στροφή στο αριστερό γόνατο, ανεβαίνει στο πίσω μέρος του αριστερού μηρού στην 3η εσωτερική ενεργειακή γραμμή, ανεβαίνει παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη, κάνει στροφή στην κορυφή του κρανίου και καταλήγει στο αριστερό ρουθούνι. H Pingkala ακολουθεί την ίδια ακριβώς πορεία, αλλά στο δεξί τμήμα του σώματος.
Οι αγωγοί αυτοί έχουν επίσης και υπό-κλάδους. Υπάρχει ένας υπό-κλάδος που συνεχίζει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών από το πρόσθιο τμήμα του ποδιού, καθώς και ένας από το οπίσθιο. Επίσης, στο ύψος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ξεκινά άλλος ένας υπό-κλάδος, ο οποίος διασχίζει το πρόσθιο τμήμα του χεριού και καταλήγει στα ακροδάχτυλα. Τέλος, υπάρχει ένας υπό-κλάδος πάνω από κάθε φρύδι.
Δουλεύουμε την Itha και την Pingkala για τα εξής προβλήματα:
1. Πόνος στο γόνατο
2. Οσφυαλγία, ισχιαλγία
3. Πόνος στην ωμική ζώνη.
4. Πόνοι στον αυχένα
5. Πονοκέφαλοι
6. Ρινικά προβλήματα.
Αυτοί οι δυο αγωγοί σχετίζονται με την αίσθηση της όσφρησης και το νευρικό μας σύστημα. Οι οσμές αποτελούν πανίσχυρα κλειδιά που ξεκλειδώνουν πύλες του νευρικού συστήματος. Μια κατάλληλη οσμή έχει τη δυνατότητα να ξεμπλοκάρει πολλά συναισθήματα, ακόμα και να ανοίξει πύλες αυτογνωσίας στον ανθρώπινο ψυχισμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μια από τις σημαντικότερες συνθέσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο υποθάλαμος, συνδέεται μεταξύ άλλων, με την αναπνοή, την όσφρηση και τα συναισθήματα. Επομένως η σύνδεση αυτή υπάρχει και σε νευρολογικό επίπεδο.

Αυτά τα Sen έχουν ορισμένα ειδικά σημεία στην διαδρομή τους, τα οποία, όταν δουλευτούν με τον κατάλληλο τρόπο (θα τον εξηγήσουμε σύντομα) προάγουν την ίαση.
Τα σημεία στο πρόσωπο και στο κρανίο (Εικόνα 1,2) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιγμορίτιδα, ρινική απόφραξη και πονοκεφάλους. Ένα σημείο βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου, δυο στους κροτάφους, δυο δίπλα στα ρουθούνια και ένα πάνω από το χείλος, πάνω από το φίλτρο. Δύο σημεία βρίσκονται στο πίσω μέρος του κρανίου.
Τα σημεία στην κοιλιακή χώρα (2 στο ίδιο ύψος με τον ομφαλό και 4 δυο δάχτυλα πάνω και κάτω από αυτά) χρησιμοποιούνται για πεπτικά προβλήματα. (Εικόνα 1)
Τα σημεία στα γόνατα (Εικόνα 1, 2) βρίσκονται γύρω από το γόνατο όπως φαίνεται, και χρησιμοποιούνται για προβλήματα στα γόνατα.
Τα σημεία στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Εικόνα 2) χρησιμοποιούνται για οσφυαλγίες και ισχιαλγίες. Αντίστοιχα, τα σημεία στην αυχενική μοίρα δουλεύονται για πόνους στην ωμική ζώνη και στον αυχένα

Ο υπό-κλάδος των Itha & Pingkala Sen που διασχίζει την πρόσθια μεριά του χεριού έχει επίσης ορισμένα ειδικά σημεία. Το 1ο βρίσκεται κάτω από την ωμοπλάτη. Το 2ο βρίσκεται στο βαθούλωμα που απαντάται στο κέντρο του μπράτσου, κοντά στο βραχιόνιο οστό. Το 3ο και το 4ο σημείο βρίσκονται δίπλα στην άρθρωση του αγκώνα, ενώ το 5ο στην μέση του χεριού.
Οι Itha & Pingkala έχουν άλλους 3 υπο-κλάδους:
1. Μετά την 1η εξωτερική ενεργειακή γραμμή όπου στρίβουν στο γόνατο, ο υπο-κλάδος συνεχίζει μέχρι τα ακροδάχτυλα των ποδιών από την εξωτερική πλευρά.
2. Όταν συνεχίζουν από το γόνατο προς τα πάνω, ο υπο-κλάδος συνεχίζει μέχρι την πτέρνα στην 3η εσωτερική ενεργειακή γραμμή του ποδιού.
3. Ο 3ος υπο-κλάδος ξεκινά από τα ανώνυμα οστά και κατεβαίνει μέχρι τον αστράγαλο, αποτελώντας την 3η εξωτερική ενεργειακή γραμμή του ποδιού.



3. SUMANA SEN
H Sumana Sen αρχίζει στον ομφαλό, ανεβαίνει στο μέσο του κορμού, διασχίζει τον λαιμό και καταλήγει στην ρίζα της γλώσσας. Συνδέεται με την αίσθηση της γεύσης.
Η Sumana Sen δουλεύεται για τα εξής προβλήματα:
1. Στομαχόπονος
2. Μετεωρισμός
3. Λόξιγκας
4. Ναυτία
5. Πρόκληση εμετού (σε περίπτωση δηλητηρίασης ή κατάποσης τοξικής ουσίας)
6. Δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα
7. Καρδιακές διαταραχές

Το σημείο κάτω από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου (Βλ. Εικόνα 3) χρησιμοποιείται για στομαχόπονο και μετεωρισμό.
Το σημείο που βρίσκεται πάνω από την λαβή του στέρνου χρησιμοποιείται για τον λόξιγκα.
Τα σημεία που βρίσκονται κάτω από την κλείδα χρησιμοποιούνται για δύσπνοια και αναπνευστικά προβλήματα.
Το σημείο που βρίσκεται κάτω από τα χείλη, στο βαθούλωμα του πηγουνιού, χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της ναυτίας.
Το σημείο που βρίσκεται στην ρίζα της γλώσσας χρησιμοποιείται μόνον όταν θέλουμε να αποβάλλουμε κάποια τοξική ουσία από το σώμα μας μέσω της πρόκλησης εμετού. Είναι η γνωστή κίνηση κατά την οποία βάζουμε το δάχτυλο βαθιά στο στόμα μας…

4. KALATHAREE SEN
H Kalatharee Sen ξεκινά από τον ομφαλό και χωρίζεται σε 4 μεγάλους κλάδους: 2 κλάδοι κατεβαίνουν στην βουβωνική χώρα, διασχίζουν τα πόδια και καταλήγουν στα δάχτυλα των ποδιών, στην κάτω μεριά του πέλματος. Οι άλλοι 2 κλάδοι ανεβαίνουν στις μασχάλες, διασχίζουν το χέρι και καταλήγουν στα ακροδάχτυλα, στην μεριά της παλάμης.
H Kalatharee Sen χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα στα χέρια και στα πόδια (πόνους, σπασμούς, αδυναμία, μούδιασμα κτλ.) Ωστόσο, είναι ένας από τους βασικούς αγωγούς που δουλεύουμε για αρρυθμίες και διαταραχές του νευρικού συστήματος.
Η Kalatharee Sen συνδέεται με την αίσθηση της αφής.

Το ένα σημείο βρίσκεται 3 δάχτυλα κάτω από το γόνατο, ενώ το άλλο βρίσκεται δίπλα στον αστράγαλο.
Το 1ο σημείο του χεριού βρίσκεται κοντά στην μασχάλη (κάτω από την κλείδα), το 2ο στο κέντρο του μπράτσου, το 3ο στην άρθρωση του αγκώνα, το 4ο στο κέντρο του χεριού, ενώ το 5ο κάτω από τον καρπό.

7. Sahatsarangsi & Tawaree Sen
H Sahatsarangsi Sen ξεκινά στον ομφαλό, κατεβαίνει στο εσωτερικό τμήμα του αριστερού ποδιού, κάνει στροφή στον αριστερό αστράγαλο, ανεβαίνει έως τον λαιμό και καταλήγει κάτω από τον αριστερό οφθαλμό. Η Tawaree Sen ακολουθεί την ίδια ακριβώς πορεία, αλλά στο δεξί μέρος του σώματος. Τα δυο αυτά Sen συνδέονται με την αίσθηση της όρασης.
Αυτοί οι δυο αγωγοί χρησιμοποιούνται για κράμπες στα πόδια και για οφθαλμολογικά προβλήματα. Ασφαλώς, εάν υπάρχει πόνος στο πόδι, δουλεύουμε το πόδι που έχει το πρόβλημα. Αν όμως υπάρχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα, δουλεύουμε το άλλο πόδι. Π.χ., εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στον αριστερό οφθαλμό, δουλεύουμε το σημείο που βρίσκεται στο δεξί πόδι. Το 1ο σημείο βρίσκεται 3 δάχτυλα κάτω από το γόνατο, ενώ το 2ο κάτω από τον αστράγαλο.

7, 8 LAWUSANG & ULANGA SEN
Αυτά τα 2 Sen έχουν και άλλες δυο ονομασίες στην Ταϊλανδική γλώσσα. Η μεν Lawusang καλείται και Chantapusang, η δε Ulanga και Luchang.
H Lawusang Sen ξεκινά στον ομφαλό, ανεβαίνει στον λαιμό και καταλήγει στο αριστερό αυτί. Η Ulanga Sen ακολουθεί την ίδια ακριβώς πορεία, αλλά στην δεξιά πλευρά του σώματος. Τα δυο αυτά Sen συνδέονται με την αίσθηση της ακοής.
Γενικά χρησιμοποιούνται για προβλήματα στα αυτιά και στο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:
1. Ωταλγίες
2. Εμβοές ώτων
3. Πονόδοντο
4. Παράλυση στο πρόσωπο
5. Ναυτία κατά την οδήγηση

Προσοχή: στην περιοχή του λαιμού δεν κάνουμε ποτέ μασάζ στο σημείο όπου νιώθουμε τον σφυγμό.


9. ΝΑΝΤΑΚΑWAT SEN
Το Nantakawat Sen ξεκινά στον ομφαλό και χωρίζεται σε 2 κλάδους. Ο 1ος ονομάζεται Sukumang και καταλήγει στον πρωκτό, ενώ ο 2ος Sikinee και καταλήγει στην ουρήθρα.
Αυτό το Sen σχετίζεται με την απορρόφηση της τροφής, τον μετασχηματισμό των υγρών, καθώς και με την αποβολή των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό.

Το Nantakawat Sen σχετίζεται με τις διαδικασίες της ούρησης και της απέκκρισης. Γενικά δουλεύεται για:
1. Δυσκοιλιότητα
2. Διάρροια
3. Στομαχόπονος, μετεωρισμός και πάσης φύσης πεπτικά προβλήματα
4. Ακράτεια ούρων

Για τις μαλάξεις στην κοιλιακή χώρα: Σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας κάνουμε κινήσεις στην φορά των δεικτών του ρολογιού, ενώ σε περιπτώσεις διάρροιας αντίστροφα στην φορά των δεικτών του ρολογιού, στα 9 σημεία που έχουν υποδειχθεί.
Για στομαχόπονους και ακράτεια, δουλεύουμε κυρίως τα 6 σημεία. Τα 6 σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την δυσμηνόρροια, κατά την διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Ωστόσο, προσέξτε να μην πιέσετε δυνατά, γιατί αυτό θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ροή του αίματος.

10. KITCHA SEN
H Kitcha Sen ξεκινά στον ομφαλό και κατεβαίνει μέχρι τα γεννητικά όργανα.
Στις γυναίκες καταλήγει στην κλειτορίδα και καλείται Kitchana.
Στους άντρες καταλήγει στο άκρο του πέους και καλείται Pittakun.
Γενικά σχετίζεται με την ερωτική διέγερση και την αναπαραγωγική ικανότητα και λειτουργία.

Η Kitcha Sen δουλεύεται κυρίως σε περιπτώσεις ερωτικής ψυχρότητας, στυτικών διαταραχών, στειρότητας κτλ. Κυρίως κάνουμε μασάζ στην κοιλιακή χώρα, στον κόκκυγα και στο περίνεο (όσον αφορά το τελευταίο, συνιστώ να το κάνετε μόνο στον σύντροφό σας!) Ασφαλώς, όταν η στειρότητα οφείλεται σε προβλήματα δομής, το Thai Massage δεν μπορεί να βοηθήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου