Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Βασικές αρχές της παραδοσιακής Ταιλανδικής ιατρικής

Βασικές αρχές της Βασιλικής Ταϊλανδικής Ιατρικής
(Phaet phaen thai)
H Ταϊλανδική Ιατρική αναπτύχθηκε πριν από 2500 χρόνια περίπου. Πιστεύεται ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 42 «όργανα», τα οποία ταξινομούνται σε 4 στοιχεία (Γη, Νερό, Αέρας, Φωτιά).
Το Στοιχείο της Γης αποτελείται από 20 όργανα: 1. Μαλλιά, 2. Τριχοφυΐα του σώματος, 3. Δέρμα, 4. Μύες, 5. Τένοντες, 6. Σύνδεσμοι, 7. Οστά, 8. Μυελός οστών, 9. Δόντια, 10. Εγκέφαλος, 11. Καρδιά, 12. Πνεύμονες, 13. Ήπαρ, 14. Πάγκρεας, 15. Νεφρά, 16. Σπλήνας, 17. Τροφή (που βρίσκεται στον πεπτικό σωλήνα), 18. Κόπρανα, 19. Στόμαχος, 20. Έντερα.
Το Στοιχείο του Νερού αποτελείται από 12 όργανα: 1. Δάκρυα, 2. Φλέγμα, 3. Βλέννα, 4. Σάλιο, 5. Ιδρώτας, 6. Αίμα, 7. Λέμφος, 8. Ούρα, 9. Χολή, 10. Πύο, 11. Λιπαρότητα επιδερμίδας, 12. Λίπος.
Το Στοιχείο του Αέρα αποτελείται από 6 όργανα, τα οποία διαμορφώνουν 3 συστήματα: 1. Αναπνοή (εισπνοή-εκπνοή), 2. Κυκλοφορία αίματος (το αίμα πηγαίνει προς την καρδιά και φεύγει από αυτήν – αρτηρίες-φλέβες), 3. Κίνηση πεπτικού συστήματος (ούρηση-απέκκριση).
Το Στοιχείο της Φωτιάς αποτελείται από 4 όργανα: 1. Πεπτική Φωτιά, 2. Θερμότητα σώματος, 3. Αίσθηση αφής, 4. Κύκλοι ηλικίας.
Θεωρείται πως λαμβάνουμε όλα τα «όργανα» κατά την κυοφορία, από την μητέρα μας. Ασφαλώς, ένα όργανο μπορεί να περιέλθει σε υπερβολή ή ανεπάρκεια. Γι’ αυτό μπορεί να οφείλονται διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. εάν κάνει πολλή ζέστη αυξάνεται το στοιχείο της Φωτιάς, ενώ εάν έχει υγρασία αυτό του Νερού κτλ.), ή και κακή διατροφή. Τα «όργανα» εξισορροπούνται μέσω της σωστής διατροφής, του Thai Massage και της χορήγησης βοτάνων («βότανα» στην Παραδοσιακή Ταϊλανδική ιατρική θεωρούνται και οι εκπρόσωποι του ζωικού και ορυκτού βασιλείου). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τροφή διαιρείται σε 4 μεγάλες κατηγορίες: 1. Ζώα, 2. Φυτά, 3. Μέταλλα, 4. Βότανα.
Ασφαλώς, οι Ταϊλανδοί δεν πιστεύουν ότι πραγματικά σε κάθε μόριο του ανθρώπινου σώματος υπάρχουν στοιχεία από χώμα ή φωτιά! Τα στοιχεία αυτά αφορούν περισσότερο τα λεπτοφυή χαρακτηριστικά του εκάστοτε «οργάνου». Συνεπώς, οι ουσίες (ή τα όργανα) που είναι στέρεα κατατάσσονται στο στοιχείο της Γης, αυτά που είναι υγρά σε αυτό του νερού, αυτά που εμφανίζουν κίνηση σε αυτό του Αέρα, ενώ όσα εμπεριέχουν τον παράγοντα θερμότητα, σε αυτό της Φωτιάς.
Οι Ταϊλανδοί πιστεύουν πως και το σύμπαν αποτελείται από τα 4 αυτά στοιχεία: Γη, Νερό, Αέρας, Φωτιά.



Στα πλαίσια της Ταϊλανδικής κοσμοθεωρίας, ο άνθρωπος έχει τρισδιάστατη υπόσταση. Η πιο απτή εκδήλωση της ύπαρξής μας είναι το υλικό σώμα. Ακολουθεί το ενεργειακό σώμα (αυτό περιλαμβάνει τα Sen) και τέλος ο Νους. Οι Ταϊλανδοί είναι Βουδιστές και συνεπώς δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής. Ο όρος «Νους» (που έχει και την έννοια της «Καρδιάς», καθώς πιστεύεται ότι η καρδιά είναι η έδρα του νου) περιλαμβάνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις διανοητικές μας λειτουργίες.
Ασφαλώς, οι διαστάσεις αυτές δεν έχουν απαραίτητα γραμμικό χαρακτήρα. Στο παραπάνω σχέδιο απλά θέλουμε να δείξουμε ότι το ενεργειακό σώμα είναι πιο λεπτοφυές από το υλικό και ο Νους πιο λεπτοφυής από το ενεργειακό σώμα. Μια πιο ορθή απεικόνιση θα ήταν η εξής:
Θεωρείται ότι η μια διάσταση της ύπαρξής μας επηρεάζει την άλλη, ότι οι διαστάσεις αυτές είναι αλληλένδετες και άρρηκτα συνδεδεμένες. Όταν Νους, ενεργειακό σώμα και υλικό σώμα βρίσκονται σε αρμονία και ισορροπία μεταξύ τους, ο άνθρωπος χαίρει άκρας υγείας και πνευματικής ευεξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου