Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Τι περιλαμβάνει το Thai Massage



Το Ταιλανδέζικο Massage (ή Nuad Thai, όπως είναι η παραδοσιακή του ονομασία) είναι μια πανάρχαια τέχνη της Άπω Ανατολής που είχε και εξακολουθεί να έχει ιερό χαρακτήρα. Μέχρι τις μέρες μας διδάσκεται και εφαρμόζεται σε πολλούς ναούς της Ταϊλάνδης.

«Πατέρας» αυτής της τέχνης θεωρείται μια ιστορική φυσιογνωμία ονόματι Τζίβακα, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, διατέλεσε προσωπικός θεραπευτής του Βούδα. Το Thai Massage αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής Ταϊλανδικής ιατρικής, η οποία αποτελεί αυτόνομο, πλήρες θεραπευτικό σύστημα. Για εκπαίδευση και σεμινάρια Thai Massage, δείτε εδώ.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του θεραπευτικού συστήματος, το ανθρώπινο σώμα φέρει ορισμένους αγωγούς, μέσα στους οποίους ρέει η κοσμική ενέργεια. Οι αγωγοί αυτοί καλούνται Sen και δεν έχουν ανατομική υπόσταση. Ένας από τους βασικούς στόχους του Thai Massage είναι η εξισορρόπηση αυτών των αγωγών. Χρησιμοποιούνται 10 βασικοί αγωγοί (sip sen). Αυτοί οι αγωγοί-μεσημβρινοί αποτελούν ιδιαίτερο γνώρισμα του Thai Massage, και δεν ταυτίζονται με τους μεσημβρινούς της Κινεζικής ιατρικής, ούτε με τα νάντις της Αγιουρβέντα – αν και συγγενεύει με τα τελευταία.

Το Thai Massage παραδοσιακά ασκείται στο δάπεδο. Ο δέκτης πρέπει να φορά ελαφρύ ρουχισμό. Ο ασκών χρησιμοποιεί τους αντίχειρες, τις παλάμες, τους αγκώνες, το αντιβράχιο, τα γόνατα και τα πέλματά του προκειμένου να εφαρμόσει τις τεχνικές.



Η μεθοδολογία του Thai Massage περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, όπως:

1) Διατάσεις (κινήσεις μεγάλης εμβέλειας). Αυτές έχουν ως στόχο να προκαλέσουν διάταση σε όλες τις μυϊκές ομάδες. Πολλές αποτελούν απομίμηση συγκεκριμένων γιόγκικων asanas (στάσεις). Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που από πολλούς το Thai Massage θεωρείται παθητική εφαρμογή της γιόγκα.

2) Μαλάξεις (κινήσεις μεσαίας εμβέλειας). Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και μαλακτικά πλήγματα, και ανακουφίζουν από τον μυϊκό σπασμό.

3) Πιέσεις στους αγωγούς Sen (κινήσεις μικρής εμβέλειας). Αυτό γίνεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει κυρίως πιέσεις με τους αντίχειρες. Η εν λόγω τεχνική εξαγνίζει και εξισορροπεί το λεπτοφυές ηλεκτροχημικό σύστημα του οργανισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο χαίρει μεγάλης υπόληψης στην Άπω Ανατολή και θεωρείται ιερή.

4) Χρήση θερμών επιθεμάτων. Πρόκειται για καταπλάσματα που περιέχουν ορισμένα φυτά που προάγουν την μυϊκή χαλάρωση. Τα καταπλάσματα αυτά θερμαίνονται στον ατμό και κατόπιν τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία. Η χρήση τους ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους, αποτοξινώνει τον οργανισμό και χαρίζει βαθιά χαλάρωση.

Οι διατάσεις του Thai Massage, που είναι και το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της θεραπευτικής μεθόδου, αποκαθιστούν την σχέση των πρωταγωνιστών – ανταγωνιστών μυών. Συνεπώς, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που οφείλεται στην βαθμιαία βράχυνση των μυών – ιδιαίτερα διαδεδομένο πρόβλημα στην κοινωνία μας, ειδικά σε όσους διεξάγουν καθιστικό τρόπο ζωής. Επίσης, οι πιέσεις στους αγωγούς Sen συμβάλλουν στην αντιμετώπιση διαφόρων ψυχοσωματικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το βρογχικό άσθμα, η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, κτλ. Επίσης, αυξάνει εντυπωσιακά την ευλυγισία, ενώ βοηθά το άτομο να αποκτήσει επίγνωση του σώματός του και να αποφεύγει την κακή στάση.

Στην εποχή μας, αυτή η θεραπευτική μέθοδος γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στον Δυτικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα επιλογή χαλάρωσης στην Ταϊλάνδη, όπου το Thai Massage εφαρμόζεται από τους πιο ιερούς ναούς και τα πιο πολυτελή spa μέχρι τις πιο πολύβουες λαϊκές αγορές!

Το παρόν κείμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ελευθερίας Μαντζώρου, και η αναπαραγωγή του απαγορεύεται, και διώκεται νομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου